LIVADE – SREDIŠČE TARTUFOV V ISTRI

Livade ponosno nosijo laskavi naziv Središče sveta tartufov. Ta majhen istrski kraj, ki se nahaja na robu Motovunskega gozda, na križišču državne ceste Ponte Porton-Buzet in Oprtalj-Motovun, je nastal šele pred približno stotimi leti po zaslugi hidrotehničnih in melioracijskih projektov na reki Mirni in ozkotirne železnice Parenzana. Tam je bila postaja čolnarjev, ki so po reki Mirni s splavi prevažali les iz Motovunskega gozda do izliva reke in pristanišča v Bastiji.

Ta majhna, a dinamična skupnost je bila v tistem času zelo razvita. Imeli so avtomatizirano oljarno, žganjarno in bencinsko črpalko. Livade so bile tudi pomembno trgovsko središče, saj je Parenzana omogočala promet z avtohtonimi pridelki, med drugim tudi s tartufi. Livade so že od vsega začetka postale osrednje mesto komercializacije te plemenite gobe.

Z zaprtjem Parenzane je to naselje postopoma izgubljalo svoj gospodarski pomen, svojevrsten preporod pa je doživelo šele v zgodnjih devetdesetih letih, ko je po zaslugi ponovne ustanovitve samostojne občine Oprtalj in vizionarskega dela Giancarla Ziganteja,  to mestece postalo znano po vsem svetu in zavzelo primat, ki mu upravičeno pripada.

Vsako leto, predvsem v jesenskih mesecih, se tukaj odvijajo številne prireditve in sejmi, med katerimi so najpomembnejši: Dnevi Zigante tartufov, ki združujejo odlične proizvajalce avtohtonih istrskih izdelkov in turiste iz vsega sveta.