PRIKAZ ISKANJA TARTUFOV

Eden najbolj vznemirljivih trenutkov je sodelovanje v prikazu iskanju tartufov, med katerim obiskovalci vstopijo v samo osrčje Motovunskega gozda, največjega svetovnega habitata teh zelo cenjenih gob, ki se razteza vzdolž dolin reke Mirne.

RITUAL LOVA NA TARTUFE

Prikazne vaje so bile prava atrakcija že v daljni preteklosti. Številne kronike beležijo zgodbe in zapise o plemičih, ki so organizirali lov na tartufe in pri njem sodelovali. Sodelovati pri tem vznemirljivem iskanju, tudi kot gledalec, je tedaj, tako kot danes, pomenilo prepustiti se edinstvenemu doživetju in doživetju narave.

Iskanje tartufov je posebna veščina, ki zahteva izjemno pozornost, dober spomin, bogate izkušnje in odlično znanje. Poznati vsak kotiček gozda in vsako ped zemlje. Eno od osnovnih pravil vsakega dobrega tartufarja je, da nikoli ne razkrije mesta, kjer je našel dragoceni gomolj. Prav zato se lovci na tartufe podajajo na iskanje izključno v družbi svojega nerazdružljivega prijatelja, svojega psa iskalca. Lov na tartufe poteka zgodaj zjutraj, pa tudi ponoči, ne le zaradi skrivanja pred radovednimi pogledi, temveč tudi zaradi vlage, ki spuščajoča se na tla, okrepi vonjave zemlje in psom olajša iskanje.