SKRITI POD ZEMLJO kot pravi zaklad

Tuber Magnatum Pico
Sezona: od oktobra do januarja
Poreklo: Istra

Istarski Tuber Magnatum Pico, znan tudi kot beli tartuf, je najbolj ekskluziven užitni tartuf na svetu.

Magnatum Pico se poveže s koreninami topola, vrbe, leske in hrasta. Sezona lova je zelo kratka – od oktobra do januarja. Znan je tudi kot močan afrodiziak, njegov močan in intenziven okus pa osvoji vse gastronomske sladokusce in ljubitelje vrhunskih specialitet. Beli tartuf je samonikla goba, ki ne dovoljuje načrtnega gojenja. Sezonski lov omejenega jesenskega obdobja ga naredi še bolj specifičnega in cenjenega. Njegova kožica (peridij) je gladka in oker rumene ali olivno rumene barve. Gleba (mesnata notranja masa) je čvrste strukture, sprva belkasta, nato bledo rumena, oker rjava, rdečkasto rjava, lisasta s številnimi tankimi belimi črtami. Ima intenziven vonj in močan, a prijeten okus.

TRIKI IN NASVETI

  • HRANJENJE:

Vsak tartuf zavijte v papirnato brisačo, ne da bi odstranili zemljo. Brisačo dnevno menjujte. Hranimo v hladilniku pri +2°C/+4°C v posodi, ki mora ostati rahlo odprta, da lahko tartuf “diha”. Med postopkom zorenja lahko izdelki v vašem hladilniku v bližini tartufov, kot so mleko, maslo, sir in jajca, absorbirajo in prevzamejo aromo tartufov.

  • ČIŠČENJE:

Očistimo tik pred uporabo, pod mlačno vodo s pomočjo majhne krtačke. Ker je tartuf zelo občutljiv, ga previdno očistite, saj ne želite izgubiti njegovih dragocenih delov.

  • SERVIRANJE:

Da bi kar najbolje izkoristili tartufe, jih je najbolje postreči čim bolj preprosto. Ne kuhajte ga, ampak ga naribajte ali drobno narežite, da uživate v njegovi edinstveni aromi in dišavi. Odlično se poda k testeninam, rižu, jajcem, surovim jedem, kot je carpaccio in ribjim jedem. Da bi čim bolj uživali v okusu tartufov, priporočamo, da jih zaužijete čim prej (v nekaj dneh).