ZIGANTE
TRUFFLE DAY

Edinstven kraj za okušanje tradicije in prefinjenih okusov vrhunskih dobrot
Dnevi Zigante tartufov

V samem srcu Istre, v dolini reke Mirne, ob vznožju Motovuna se nahaja Motovunski gozd, bogato gozdno območje, ki skriva enega najdragocenejših zakladov – tartuf.

Vsako leto v jesenskem času, v Livadah potekajo »Dnevi Zigante tartufov«, edinstvena prireditev, ki privabi številne domače in tuje goste, da bi okusili to vrhunsko gurmansko specialiteto in druge izjemne okuse Istre.

S tem dogodkom smo proslavili Livade kot središče istrskega tartufa, bogat program pa vključuje poleg sejma tartufov, še bogato kulinarično ponudbo, razstavo vin in drugih avtohtonih istrskih izdelkov (kot so istrski pršut, klobase, sir, med, oljčna olja, žganje…), kulinarične delavnice, prikaz iskanja tartufov v gozdu ter različne degustacije, kjer gostje lahko okušajo specialitete na osnovi tartufov, ki jih bodo v svojih jedeh predstavili vrhunski kuharski mojstri.

SEJEM BELIH TARTUFOV

Livade in Motovunski gozd se v času sejma spremenijo v prostor, kjer se lahko potopite v dišeče in sugestivno vzdušje. Ker je v Livadah vse svojevrstno in edinstveno ter povezano s tartufom, so tudi Dnevi Zigante tartufov prav poseben in neponovljiv dogodek, ki slavi in ​​povzdigne istrski tartuf na piedestal odličnosti.

Tam srečate lovce na tartufe, ki izmenjujejo mnenja in izkušnje, številne goste, ki so prišli iskat tartufe, ugledne kuharje, popotniške blogerje, ljubitelje tartufov, gastronomske strokovnjake, gastronome, ki promovirajo tartufe in njihove posebnosti, pa tudi vse ostale, od državnikov do politikov, umetnikiov, kulturnikov, javne osebnosti itd. V velikem šotoru svoje izdelke razstavlja več kot petdeset razstavljavcev, med njimi vinarji, oljkarji, pršutarji, sirarji, medarji in drugi avtohtoni istrski izdelki.

Sejem redno spremlja bogata enološka in eno-gastronomska ponudba, ki privabi številne goste. Približno 50.000 obiskovalcev prihaja iz Slovenije, Italije, Nemčije in Avstrije, pa tudi iz daljnih krajev, kot so Japonska, Kitajska, ZDA, da bi okusili posebnost in kakovost belega istrskega tartufa prav v času, ko je njegova kakovost na vrhuncu. 

Restaurant_zigante

Sejem ponuja široko paleto belih in črnih tartufov, nabranih neposredno na terenu, v njihovem naravnem habitatu – gozdu. Cenjeni kuharski mojstri iz tega dragocenega gomolja naredijo vrhunske jedi, ki pritegnejo pozornost gurmanov s svojim specifičnim omamnim okusom. Sejem belega tartufa v Livadah je največja hrvaška in regionalna razstava tartufov. Vsak konec tedna obiskovalcem in gurmanom razstavljajo in prodajajo sveže nabrane tartufe.

Toda kako izbrati tartuf? Kako ga kar najbolje izkoristiti? Kako shraniti ali konzervirati? Kako ga jesti? Vrhunski kuharji in hostese na sejmu, vam bodo razkrili vse skrivnosti zaznavanja vonjav teh dragocenih gob. Sejem je prostor srečevanja in izmenjave izkušenj. Je kraj, kjer lahko okusite Istro.

DRUŽINA ZIGANTE 

Za edinstvenim dogodkom stoji družina Zigante. Družina, ki je istrske tartufe popeljala do prepoznavnosti po vsem svetu. Po zaslugi družine Zigante, so Livade postale pomembno središče sveta tartufov. Poleg naravnega habitata tartufov – Motovunskega gozda, specializirane trgovine s tartufi Zigante in restavracije Zigante, vsako jesen v Livadah potekajo »Dnevi Zigante tartufov«. Ker je v Livadah vse svojevrstno in edinstveno ter povezano s tartufi, so »Dnevi Zigante tartufov« poseben in neponovljiv dogodek, ki istrski tartuf ponovno postavlja na piedestal odličnosti. Dogodek spremeni majhno mesto v veliko tržnico tartufov.

DNEVI ZIGANTE TARTUFOV

OBIŠČITE NAS V LIVADAH,
NA DNEVIH ZIGANTE TARTUFOV 2024.

Vsako soboto in nedeljo, od 5.10. do 3.11.2024.

Delovni čas sejma: Sobote in nedelje 10:00 – 19:00h